Gilmore Girls

Review van de Pocketbook Touch HD3 e-reader

E-readers zijn de laatste jaren steeds populairder aan het worden. En begrijpelijk ook. Hoe handig is het om altijd, in een handzaam formaat, je boeken bij de hand te hebben? Zo kan je altijd en overal lezen. Maar het kost ook wat meer dan een normaal boek. Is het het dat waard? Daar gaan we het over hebben!

Ik heb gekozen voor de Pocketbook Touch HD3 vanwege het formaat, de waterbestendigheid en de goede recensies. Ik heb deze sinds Februari 2022 en het is nu Oktober 2022, dus ik heb de e-reader meer dan een half jaar bijna dagelijks in gebruik.

Gebruikservaring van de Pocketbook e-reader

Een van de redenen waarom ik een e-reader fijn vind, is omdat ik graag in bed lees en dan geen felle lamp willen hebben schijnen om te kunnen lezen. Met een e-reader heb je dit probleem niet. De Pocketbook Touch HD3 heeft SMARTlight waardoor je niet alleen de helderheid maar ook de kleurtemperatuur kan instellen. Dit is voor ‘s avonds heel fijn omdat je het blauwe licht “uit het scherm kan halen”, waardoor het kijken op een scherm minder belastend is voor je ogen.

Ook vind ik het erg fijn dat de Pocketbook naast een touchscreen ook fysieke knoppen heeft. Dit maakt het soms net wat makkelijker bedienen. Ook is het formaat van 6 inch voor mij perfect, omdat ik de e-reader graag overal mee naar toe wil nemen in mijn tas. Als je vooral thuis leest en graag een groter scherm hebt, is het misschien fijner om een maatje groter te nemen. Wel kan je altijd het lettertype groter maken.

De batterij van de e-reader houdt het zeker een maand vol bij mij en dat terwijl ik bijna elke dag minstens een half uur lees. Je kan dus makkelijk op vakantie gaan en je e-reader niet op te hoeven laden.

Wat ook fijn is op vakantie, maar ook thuis als je bijvoorbeeld graag leest in bad, is het feit dat de e-reader waterdicht is. Ik heb de e-reader niet echt uitgetest hiermee, maar hij heeft zeker wel een aantal spetters over zich heen gehad en daar merkte ik geen enkele problemen van.

Het geheugen van de Pocketbook Touch HD3 is 16GB, wat opslagruimte geeft aan ongeveer 16.000 boeken. E-books kan je op je e-reader zetten door middel van een kabeltje - dit gebruik ik altijd - maar er is ook een handige functie dat je een e-book kan mailen naar een speciaal e-mail adres. Als je e-reader dan verbinding maakt met WiFi komt het e-book wat je hebt gemaild op je e-reader te staan. Ik heb wel gelezen dat dit niet echt snel werkt, maar ik heb het ook zelf nog niet uitgetest. Je kan e-books in de bestandstypes pdf, epub en txt lezen.

Er is ook een voorleesfunctie en een woordenboek, maar deze functies heb ik nog niet uitgetest.

Wat ik een nadeel vind bij deze e-reader, is dat de e-reader soms (heel zelden) vastloopt. Dit kan gebeuren als je te snel de knoppen achter elkaar indrukt om een bladzijde om te slaan bijvoorbeeld. De oplossing hiervoor is om niet meer aan je e-reader te zitten en hem even de tijd te geven. Ga vooral niet extra op de knoppen drukken.

Als dat niet werkt, dan is de andere oplossing om je e-reader aan je computer te koppelen (via een micro USB kabel in mijn geval) en 20 minuten te wachten. Dit zorgt ervoor dat je e-reader gaat resetten.

Dit probleem is denk ik twee keer voorgekomen in een half jaar tijd.

Ook krijg je niet standaard een beschermhoes bij je e-reader en deze is wel heel fijn om erbij te hebben. Dit zorgt dus voor extra kosten.

Prijs-kwaliteit van de Pocketbook e-reader

Voor mij is de prijs-kwaliteit verhouding van de Pocketbook e-reader prima. Ik heb begin 2022 rond de €170 betaald voor de e-reader bij Coolblue. Dit is een investering, maar ik lees zoveel meer dat het plezier wat ik eruit haal het wel echt waard maakt.

Ik las vroeger als kind enorm veel, maar naarmate ik ouder werd steeds minder. En ik wilde wel lezen, maar op een of andere manier kwam het er niet van. Deze e-reader heeft me echt het plezier in lezen terug gebracht.

Ook zijn e-books goedkoper dan fysieke hardcovers/paperbooks, wat het op de lange termijn voordeliger maakt.